Downforce !!!!?????!!!! HELPPPP

Body kits, paint jobs, stickers, lights, bumpers etc.

Moderator: Neo

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 1:55 pm

Ok so i drive a nissan altima 2.5 and i hv this lip kit installed .
the issue is..it has created a lot of downforce which in turn has affected my fuel economy :(
IMG_0055.JPG
any1 who knows bout this stuff ??? cuz i dont...

i m assuming creating some air vents(mesh grilles) on the lip help...but i am just assuming as i have no idea bout this thing.

Help plz

real_ashwin
UB Senior Member
Posts: 565
Joined: 07 Dec 2009, 12:43 am
Vehicle: Nissan Altima 2008 SE
Location: Ghussais, Dubai

Post by real_ashwin » 04 Jul 2011, 2:09 pm

just how much different is your fuel economy now?

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 2:24 pm

about a 100 kms less :( :(
Last edited by leroythtsme on 04 Jul 2011, 2:27 pm, edited 1 time in total.

User avatar
TNT
UB Super Member
Posts: 4194
Joined: 12 Jun 2007, 1:25 pm
Vehicle: Jeep Wrangler
Location: Dubai, UAE

Post by TNT » 04 Jul 2011, 2:25 pm

Image

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 2:27 pm

:grin:
PS . I am a newbie wen it comes to all this so xcuse me

Fahrer
UB Addicted Member
Posts: 139
Joined: 04 Feb 2011, 9:27 pm
Vehicle: AE86 Trueno

Post by Fahrer » 04 Jul 2011, 3:05 pm

And by downforce, what you actually mean is drag... And it's highly unlikely that it's affected it by 100km of range. Your tyre pressure is also probably too low.

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 3:33 pm

Sm guy mentioned downforrce so i googled nd all ...
Tire pressure is at 35 which is perfect nd was serviced last week...i cnt think of nythin elz...
Altima gives bout 550 km at full tnk..i m gtin around 425 450
I hv no idea wts the problem...so r u sayin it cudnt b the lip thts causin the issue

User avatar
TNT
UB Super Member
Posts: 4194
Joined: 12 Jun 2007, 1:25 pm
Vehicle: Jeep Wrangler
Location: Dubai, UAE

Post by TNT » 04 Jul 2011, 3:36 pm

So you used to get 550 before and now you get 450? No way its the lip, its your heavy right foot.

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 3:40 pm

Hahhaahhah i thought it wud b my foot..
So to find out i kept my foot off the gas...its smthin elz lol
I askd nissan nd they said thres nthin wrong with the car so i hv no clue

User avatar
TNT
UB Super Member
Posts: 4194
Joined: 12 Jun 2007, 1:25 pm
Vehicle: Jeep Wrangler
Location: Dubai, UAE

Post by TNT » 04 Jul 2011, 3:43 pm

You used to get 550 yourself or did someone tell you that?

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 3:48 pm

I hv had the car for a year...for the last 11 mnths ...on an average it gave me 550 kms at full tnk...since the last 1 mnth or so...i noticed shes js drinkin petrol... 400 to 450 is all i gt

User avatar
TNT
UB Super Member
Posts: 4194
Joined: 12 Jun 2007, 1:25 pm
Vehicle: Jeep Wrangler
Location: Dubai, UAE

Post by TNT » 04 Jul 2011, 5:18 pm

What has changed in the last month? Think about that. Your daily route etc.

User avatar
4drsupra
UB Junior Member
Posts: 52
Joined: 11 Jun 2011, 12:18 am

Post by 4drsupra » 04 Jul 2011, 5:40 pm

this thread is jokes...a simple lip will not generate that much downforce(drag) to affect you almost 100KM per tank...i am putting my money on you need to either perform a routine maintenance on your car of your MAF is dirty...so try this trick...

1. disconnect positive terminal on your battery...

2. remove and clean your MAF with electronic sprayer(canned air)...located near along your intake tube...

3. reconnect all components....

presto it should be better...although note that disconnecting the battery will reset your ECU so your clocks and such need to be reset...also if you drive an automatic your car may need a little bit of driving for it to re-learn your driving habit but you should see significant improvement...otherwise bring ur car to a mechanic and have them do a check....100km's is a lot...i dnt think race cars even fuel economy change that much with a lip spoiler...sorry for being mean but I stil cnt stop lol'ing...good luck

User avatar
leroythtsme
UB Addicted Member
Posts: 168
Joined: 20 Jul 2010, 2:00 am
Vehicle: Nissan Altima 2010 2.5s

Post by leroythtsme » 04 Jul 2011, 5:50 pm

the only thing tht has chngd is my kit
and so my assumption on the lip bein the cause of all this..
ill do wt u said and also take her bk to nissan and tl em to chk...100 kms is a lot..
as long as its nt the lip thts great...
thnx guys...ill do the suggested and hopefully everything will be fine

as i said above...i am a newbie and i jus knw bout stuff i have been thru lol
and this is new.

cheers..

User avatar
RasHooD
UB Special Member
Posts: 2205
Joined: 04 Oct 2007, 4:10 pm
Vehicle: Nissan Cefiro A31 Turbo
Location: Sharjah - UAE

Post by RasHooD » 04 Jul 2011, 9:29 pm

O2 sensor?



Post Reply